Uzman Psikolog & Aile Danışmanı
Uzman Psikolog & Aile Danışmanı
Hayatı Yaşa..
BLOG
Çift terapisini nasıl başarılı sonuca ulaşır? 6 aylık bir danışmanlığın sonunda yıllarca kabus gibi süren ilişkilerden mutlu ve sağlıklı ilişkilere geçiş yapan çiftler tanıdım. Çoğu zaman, çift terapiye geldiğinde sorunlarıyla en az bir yıldır mücadele etmeye çalışmış ya da sorunlarını uzun süredir görmezden gelmiş olur. Terapi genellikle son çare olarak görülür.
Terapi sürecinden olumlu sonuç alan çiftlerin bazı ortak özellikleri vardır. Bu destekten maksimum faydayı elde etmek için yapabileceğiniz bazı şeyler aşağıda yer almaktadır:
1. Kendinizi terapi sürecine adayın
İlişkinizin yürümeyeceği kararını vermeden önce terapi ilk ya da son başvurduğunuz yer olsa da çiftlerden ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını isterim. Daha önce farklı terapistlere gitmişseniz ya da farklı çözüm yolları aramışsanız ve başarısız olmuşsanız elinizden gelenin en iyisini yapmak çok kolay olmayabilir. Kendinizi yılgın, küskün ve yenilmiş hissediyor olabilirsiniz.
John Gottman’ın başarılı ilişkiler üzerine yaptığı derin araştırmalar, ilişkideki en yıkıcı dört şeyi savunma, eleştiri, horgörme ve duvar örme olarak anlatır. Deneyimlerim, bu dört etkenden birinin bile odada bulunmasının terapi sürecini anlamlı şekilde sekteye uğrattığını gösteriyor. Tüm çiftler çatışma yaşar. Sonucu belirleyen çatışmayı nasıl yönettiğinizdir. Çiftler küskünlüklerini bir kenara bırakıp duygusal duvarlarının arkasından çıkabildiklerinde terapiden en yüksek faydayı elde edebilmektedirler. Bazı durumlarda, uzun zamandır süregelen çatışma, geçmiş kırgınlıklar ve güvensizlik nedeniyle çiftin bu söylediklerimi yapabilmesi için zaman alabilmektedir. Böyle zamanlarda, uzlaşmanın sağlanabilmesi için öncelikle güven oluşturma ve yaraların sarılmasına odaklanmak gerekebilir.
2. Açık görüşlü olun
Her yolu denediğinizi düşünebilirsiniz. Partnerinizle sayısız diyalog ya da tartışma yaşamışsınızdır, internette araştırmışsınızdır, arkadaşlarınıza danışmışsınızdır ya da farklı yöntemler denemişsinizdir. Terapiye kuşkuyla yaklaşıyor olabilirsiniz. veya sadece problemlerinizin ikinizi de tatmin edecek şekilde çözülebilme olasılığından kuşku duyabilirsiniz.
Problemlerinizin aşılamama olasılığı mümkün olabilir. Bazı vakalarda çift, ilişkinin artık sağlıklı ya da uyumlu olmadığı yönünde bir karara varabilir ve bilinçli olarak ayrılmayı seçebilir. Ne var ki, bu vakalar sayıca daha azdır. Çoğu zaman ortada çözülmesi mümkün bir problem vardır. Terapi süresince sizden kuşkularınızı bir kenara bırakmanız ve terapide kullanılan tekniklerin olası faydalarına açık olmanız beklenir. İletişim egzersizleri, yakınlaşma ödevleri ve sorununuzun farklı şekilde çerçevelendirilmesi gibi çalışmalar bu tekniklerin kapsamında yer alır. Terapistler başarısı kanıtlanmış metotlar kullanır. Çiftler, açık olarak sürece katılma cesaretini gösterdikleri sürece terapi müdahalelerinden sonuç alabileceklerdir.
3. Randevularınıza öncelik verin
Çiftlerin yaklaşık 6 ay boyunca en azda ayda iki kez seanslara devam etmesi iki nedenle önemlidir: Öncelikle, terapinin işe yaraması için yeterli şans verilmesini sağlar. Hepimiz, problemlerimizi yok edecek sihirli bir değneğimiz olmasını isteriz. Maalesef hiç kimsede böyle bir sihirli değnek yoktur. Ancak, her birimiz olumlu değişiklik yapacak becerilere sahibizdir ve terapi bu süreçte destek sağlar – sadece bu değişim biraz zaman alacaktır. Benim deneyimime göre kalıcı bir değişiklik yaratmak ortalama 12 seans sürebilmektedir.
Randevularınıza öncelik vermeniz için ikinci önemli gerekçe ise, ilişkinizin buna değer olduğu mesajını kendinize ve partnerinize iletmesidir. Çiftler iş, okul, aile ve diğer sorumluluklarla boğuşuyor olabilirler. Bu yoğun tempoya terapi randuvularınızı sığdırmak hem zaman açısından hem de ekonomik nedenlerle zor olabilir. Ancak çiftler bunu yapmöanın bir yolunu bulduklarında anlamlı ölçüde kazanç elde edeceklerdir.
4. Ev ödevlerinizi yapın!
Terapinin amacı terapistin ofisindeyken mükemmel iletişim kurmayı başarmak değildir. Bu çoğunlukla işin kolay kısmıdır. Terapinin asıl amacı gerçek hayatta nasıl iletişim kurulacağını öğrenerek günlük hayatta ortaya çıkan engel ve çatışmaları yönetebilmektir.
Genellikle çiftlere haftada bir ya da iki kez yakınlık buluşmaları ödevi veririm. Buluşma zamanında yapılması gereken başka şeyleri bir kenara bırakıp çiftin sadece birbirlerine odaklanmaları beklenir. Çift bu zaman diliminde terapide öğrendiklerini uygulamaya geçirmeye çalışır. Bu ödev ortadaki soruna göre değişkenlik gösterebilir ancak tüm çiftler için pratik yapmanın önemi geçerlidir. Beyinle ilgili araştırmalar göstermektedir ki yeni düşünce ve davranış kalıplarının pratiğini yapmak onları hayata geçirmeyi kolaylaştırmaktadır. Beyindeki nöral yollar kaslar gibidir: ne kadra çok çalıştırılırlarsa o kadar güçlenirler. Nöral hafıza geliştikçe terpide edinilen yeni iletişim yolları alışkanlık haline gelir.
Sonuç
Çift terapisi birçok çiftin sorunlarının üstesinden gelmelerine yardım eden bir araçtır. Terapinin başarılı olmasını sağlayan bazı etmenler vardır. Bu etmenler, sürece bağlılık, açık görüşlü olmak, randevulara öncelik vermek ve ev ödevlerini yapmaktır. Bir psikoloğa gitmek cesaret ve kendini adamayı gerektirir ve hayatınızı değiştirebilir.
Kaynak: GoodTherapy.org, Mayıs 2017 - Rachel Keller, LGSW.