Uzman Psikolog & Aile Danışmanı

Hayatı Yaşa..


BLOG


Zehirli Arkadaşlar: Ayrılma Zamanı mı?

Zehirli arkadaşların pek çok farklı çeşidi olabilir. Arkadaşlık ilişkisine katkılarından çok kendilerine aldıkları olanlar, sürekli şikayet edenler, enerjinizi tüketenler…genellikle bu kişilerle zman geçirdikten sonar kendinizi yorgun, bitkin hissedersiniz. Siz de zehirli bir arkadaşınız olduğunu düşünüyorsanız bu kişiyle görüştükten sonar kendinizi nasıl hissettiğinizi bir düşünün. Eğer aklınıza gelen kelimeler tükenmiş, bitkin, yorgun, moralsiz, değersiz hatta depresif ise evet bu kişi sizing için zehirli olabilir. Hayatınızdaki zehirli arkadaşları belirlemek çok zor olmasa da bu durumla ilgili ne yapacağınıza karar vermek ve uygulamaya geçirmek oldukça zordur.


Söz konusu kişinin arkadaşlığınız süresince size neler kattığını bir düşünün. Belki de bir zamanlar çok yakın bir arkadaşınızken durum artık öyle omadığını hissediyorsunuzdur. Durum böyle ise, bu konuyu arkadaşınızla konuşmanız yararlı olabilir. Şöyle bir şey söylemeyi deneyebilirsiniz: “seninle uzun zamandır arkadaşız. Birlikte iyi vakit geçirdik, eğlendik, çok şey paylaştık, bana destek olduğun zamanlar oldu. Tüm bunlar benim için çok değerli. Ancak son zamanlarda benden çok şey beklediğini ve benim ihtiyacım olduğunda ise yanımda olmadığını düşünüyorum.” Bu sözlerinize birkaç somut örnek de verebilirsiniz. Arkadaşınız bu konuyu sizinle konuşmaya açık davranırsa o da sizinle ilgili kendi pozitif ve negative düşüncelerini söyleyecektir. Eğer karşınızdakinden kendisi ve davranışları hakkında düşünmesini bekliyorsanız kendiniz de aynısını yapmaya hazır olmalısınız. Arkadaşlığınız üzerine bu şekilde açık kalplilik ile yapılacak bir irdeleme aranızdaki bağı daha da güçlendirebilir.


Her zaman böyle olumlu bir sonuca varamayabilirsiniz tabii. Eğer bu konuşma sonucunda eliniz boş çıkarsanız biraz daha derinlere inmeyi deneyin. Bu kişinin hala hayatınızda olmasının bir nedeni vardır. Örneğin sürekli alan ama karşılığında bir şey vermeyen bir arkadaşınız varsa belki sizin için ihtiyacı olan birilerinin yanında olup onların sorunlarına yardımcı olarak kendi sorunlarınızdan uzaklaşmayı tercih ediyorsunuzdur. Ya da size sürekli eleştirip kendinizi kötü hissetmenizi sağlayan bir arkadaşınızla onu incitmemek, kırmamak için görüşmeye devam ediyorsunuzdur. Arkadaşınızın duygularını kendinizinkilerden neden daha fazla önemsediğinizi bir düşünmek gerekebilir bu durumda.


Zehirli bir arkadaşlık ilişkiniz üzerine bir miktar kafa yorduktan sonra muhtemelen bu arkadaşlığınızı bu şekilde sürdürmek, değiştirmek ya da bitirmek üzerine daha net bir fikriniz olacaktır. Eğer zehirli bir arkadaşlığınız olduğuna karar verdiniz ancak yine de bu kişiyi bu haliyle hayatınızda tutmak istiyorsanız size zarar veren bu durumu neden sürdürmek istediğinizi daha derin irdelemek istemiyor olabilirsiniz. Bu kötü bir şey değldir. Bu konuda farkındalığınız arttıktan sonar kendinizi hazır hissetiğinizde geri kalan adımları atarsınız. Eğer durumu onarmak ya da iyi yönde değiştirmek istiyorsanız yukarıda önerilen konuşma ile işe başlayabilirsiniz. Arkadaşlığını bitirmeye karar veririseniz yine bunu nasıl yapacağınızı belirlemek gerekecektir: birden tüm iletişimi kesecek misiniz; görüşeceğiniz her zaman çok meigul olacaksınız, bir işiniz çıkacak ve ilgili kişinin ipucunu anlamasını mı bekleyeceksiniz; yoksa kendisine açıkça arkadaşlığınızın artık size iyi gelmediğini, görüşmek istemediğinizi mi söyleyeceksiniz.

Bunlar alması oldukça zor ve olumlu ve olumsuz olası tüm sonuçları değerlendirmeden alınmaması gereken kararlardır tabii. Sağlıklı bir arkadaşlık ilişkiniz olan bir arkadaşınızdan ya da bir terapistten destek almak da seçenekleri gözden geçirmek ve sonuçları ile başetmenizde yararlı olabilir. Sonuçta ne yönde olursa olsun bu sizin kararınız olacak ve mutluluğunuz ve gelişiminiz için gereken sağlıklı, destekleyici, besleyici ortamı kendinize sağlama yönünde adımlar atmış olacaksınız.


Kaynak: Sarah Noel, MS, LMHC, Person Centered/Rogerian Psychotherapy, goodtherapy.org